tiistai 27. elokuuta 2024

Steinbeckin Salinas ja Monterey

Kuka John Steinbeck?
• 27.2.1902 –20.12.1968
• Syntyi Salinasissa kirjanpitäjän ja opettajan perheeseen
• Opiskeli Stanfordissa mutta ei suorittanut tutkintoa
• Naimisissa kolme kertaa: Carol, Gwen, Elaine
• Kaksi poikaa keskimmäisestä liitosta: Thomas ja John
• Pulitzer 1939, Nobel 1962
• Ystävyyden talo, Hiiriä ja ihmisiä, Hyvien ihmisten juhla, Vihan hedelmät, Eedenistä itään

Keskiluokkainen maailmanparantaja
Kalifornialainen Salinasin pikkukaupunki on rauhallinen, suorastaan unelias. Ydinkeskustassa ei helmikuisena arkipäivänä näy juurikaan elämää. Pääkaduilla liikkuu vain muutama kulkija, ja jokusesta kuorma-autosta nostetaan pahvilaatikkoja Main Streetin ravintoloihin, joista niistäkin vain muutama on päiväsaikaan avoinna.

1960-luvulla Steinbeck ennusti: ”Muistan ajan, jolloin Salinas, syntymäkaupunkini, ilmoitti asukasmääräkseen neljätuhatta. Nyt on asukkaita 80 000 ja luku kasvaa päätä pahkaa lisääntyvällä vauhdilla – kolmen vuoden kuluttua 100 000 ja kymmenen vuoden kuluttua kenties 200 000, eikä kehitykselle näy loppua.” Salinasissa on nyt 2020-luvulla noin 150 000 asukasta, joten ihan päätäpahkaista kasvu ei kuitenkaan ole ollut.
Salinas oli Steinbeckin aikaan parin tuhannen asukkaan pikkukaupunki, jossa viljeltiin vihanneksia ja hedelmiä. Se sijaitsee 145 kilometriä pitkän Salinasin laakson pohjoisosassa. Eedenistä itään sijoittuu tähän ympäristöön: romaanin työnimenä oli ihan loppusuoralle ”Salinasin laakso”.

Steinbeck-keskus houkuttelee kirjaihmisiä
Main Streetin yllä komeilee Salinas isoin kirjaimin. Kadun päässä on vetonaulana Steinbeck-keskus, joka houkuttelee kaupunkiin meitä kirjan ystäviä. Keskus osoittautuu todellakin paremmaksi nimitykseksi kuin museo, vaikka rakennukseen on koottu kirjailijan jäämistöä ja käsikirjoituksiakin. Pääpaino on kuitenkin kirjoihin liittyvillä kuvaelmilla, joita höystetään kirjailijan elämään ja aikaan liittyvillä esineillä. On kirjoituskonetta, Nobel-videota ja tuunattu matka-auto, jolla Steinbeck kiersi Charley-koiran kanssa Yhdysvaltoja. Kirjojen sisältöä ja henkilöhahmoja on havainnollistettu koulutyyliin kuvin ja videoin.

Steinbeck-keskus on epäilemättä Salinasin ykkösnähtävyys. Niin kuin monissa muissakin maailmankolkissa kirjailija ei täälläkään ollut omana aikanaan kaupunkinsa suosikkipoikia. Kausityöläisten puolesta puhuminen ei ollut viljelijöiden mieleen paikkakunnalla, joka eli vihannesten ja hedelmien viljelystä. Salinasia kutsuttiin Yhdysvaltain salad bowliksi eli salaattikulhoksi, ja viljelijöiden yhdistykset olivat merkittäviä vallankäyttäjiä. Kirjailijan tunnettuuden lisääntyessä kaupunki kuitenkin ymmärsi unohtaa ristiriidat ja hyödyntää omaa poikaansa paikkakunnan maineen rakentamisessa.
Steinbeck-keskuksessa oli paitsi kirjailijan alkuperäisesineistöä myös paljon romaaneihin perustuvia kuvaelmia ja videoesityksiä. Siellä voi tutustua vaikkapa Docin merilaboratorioon ja Lee Tshongin sekatavarakauppaan. Steinbeckin kotitalo on aivan keskuksen lähellä.

Steinbeckien kirjanpitäjä-opettajaperhe neljine lapsineen eleli Central Avenuella kodikkaassa kaksikerroksisessa omakotitalossa. Talo huokuu ylemmän keskiluokan hyvinvointia ilman merkkejä vihan hedelmistä tai ystävyyden talon pummeista. Perheeseen syntyi lapsia kahdessa sarjassa, ja nuorimmat John ja Mary olivat läheisiä leikkitovereita. Omakotitalon toisesta kerroksesta johtavat hyvin hoidettuun pihaan portaat, joissa voi melkein nähdä Johnin ja pari vuotta nuoremman Maryn kirmailevan. Mutta miten ihmeessä tästä hiljaisesta kalifornialaisesta pikkukaupungista tullaan maailmankuuluksi kirjailijaksi?

Steinbeckien kotitalo on Salinasin keskustassa. Hyvinvoivassa ympäristössä kasvoi kirjailija, joka kuvasi myötätuntoisesti kausityöläisten pahoinvointia. Kirjailijanura ei kuitenkaan ollut Steinbeckille itsestään selvä, sillä lapsena hänelle ”sanat olivat paholaisia ja kirjat vihollisia”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kalifornialaistarinoita

Steinbeck on parhaimmillaan letkeissä montereyläisissä veijaritarinoissa. Kirjailijanura lähti nousuun juuri Ystävyyden talon eloisista tuok...