perjantai 22. heinäkuuta 2022

Peppi, ”Übermensch lapsen hahmossa”

Jättimenestys Peppi syntyi maailmansodan loppuvuosina. Astrid kertoi tarinoita Pepistä tyttärensä Karinin sairausvuoteen ääressä ja naputteli ne jälkeenpäin käsikirjoitukseksi.

Astrid kirjoitti päiväkirjaansa 21.5.1944: ”Palatakseni Karinin syntymäpäivään sitä on vietetty tavanomaiseen tapaan. Hän sai kolmiosaisen Folkskolans läsebok -lukukirjan, yhden Pekka Töpöhäntä -kirjan sekä Peppi Pitkätossun käsikirjoituksen hienossa mustassa kansiossa.” Vuotta myöhemmin hän kirjoitti: ”Työstän parhaillaan Peppi Pitkätossua, jos vaikka siitä pahantapaisesta lapsesta saataisiin vielä jotain hyvää aikaiseksi.”

Näsin kotimuseossa on Pepin käsikirjoitus, jonka yläkulmaan on käsin kirjoitettu ”Till Karen på 10-årsdagen den 21.5.1944 av mamma”. Paljon on myös erilaisia Peppi-nukkeja maailmalta, ja vessojen ovet on hauskasti tapetoitu Peppi-sarjakuvilla. Löytyypä Vimmerbystä myös erikoinen ontto puu, joka on Peppi-kirjoissa sijoitettu Huvikummun puutarhaan.

Jymymenestys ja Bonnierin emämunaus
Peppi-käsikirjoituksen kopio lähti Bonnier-kustantamolle. Kirjailija totesi saatteessa: ”Peppi Pitkätossu on, kuten tulette huomaamaan, jos näette vaivaa lukea käsikirjoituksen, pieni Übermensch lapsen hahmossa, siirrettynä täysin tavalliseen miljööseen”.

Tyypillistä ja huvittavaakin on, että Bonnier hylkäsi Peppi Pitkätossun käsikirjoituksen. Pepin julkaisi pienempi kustantamo Rabén & Sjögren, joka myi ennen joulua kahdessa viikossa kirjaa 21 000 kappaletta ja pelastui sen avulla uhkaavalta konkurssilta. Peppi levisi muutamassa kuukaudessa kaikkien ruotsalaisten tietoisuuteen kirjoina, kuunnelmina ja teatteriesityksinä.

Huonosti käyttäytyvä tyttö?
Peppiä arvostelut yleensä kiittivät, mutta omapäinen tyttö sai myös vastustajia. Kaikki eivät hyväksyneet päähenkilön huonoa käytöstä ja kirjoittajan epäopettajamaista asennetta. Peppi lytättiin Aftonbladetissa professorin arvovallalla, mutta luonnonlapsen ilosanoma levisi siitä huolimatta.

Mikä Pepissä sitten aikuisia ärsytti? Samat asiat, jotka viehättävät lapsenmielisiä.

Peppi ei käy koulua ja on nenäkäs. Poliisit hakevat häntä ja kysyvät: ”Onko tämä se tyttö, joka on muuttanut Huvikumpuun?” ”Päinvastoin”, sanoi Peppi, ”Tämä on hyvin pieni täti, joka asuu kolmannessa kerroksessa torin laidassa.” Poliisien vierailu päättyy nolosti, ja Peppi jatkaa vapaata elämäänsä.

Peppi tekee, mitä haluaa. Hän asuu yksin ja nukkuu jalat tyynyllä. Tommi ja Annika kysyivät, kuka Pepille sanoo, koska tämän on mentävä nukkumaan. ”Minä sanon itse. Ensin sanon ystävällisesti, mutta sitten ankarasti.”

Peppi on vahva ja omistaa arkullisen kultarahoja. Rahoilla hän ostaa lahjoja ja 18 kiloa karamelleja kaupungin lapsille. Rosvot ja koulukiusaajat saavat kyytiä maailman vahvimmalta tytöltä, jonka käytös ei ole siloteltua mutta jolla on hyvä sydän.

Nimen Pippi Långstrumpa keksi Astridin tytär Karin. Hyvä nimi poiki omaperäisiä tarinoita vahvasta ja villistä anarkistitytöstä, joka ei asettunut perinteisten lastenkirjojen muottiin.

Puhutteko kurrekurredutia? Ussomplussor, ussomplussor eli hyvä, hyvä.
Peppi valehtelee ummet ja lammet. Hän kertoo, että Egyptissä ihmiset kävelevät takaperin ja Taka-Intiassa kaikki kävelevät käsillään. Belgian Kongossa ihmiset aloittavat kuulemma valehtelun seitsemältä ja jatkavat auringonlaskuun. Brasilialaiset puolestaan kulkevat aina munankeltuaista hiuksissa, siksi siellä ei ole kaljupäitä.

Mielikuvituksellisia tarinoita on kai lupakin odottaa tytöltä, joka on kiertänyt kaikilla maailman merillä ja jonka äiti on enkeli ja isä alkuasukkaiden kuningas Kurrekurredutin saarella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ja nyt jotain ihan muuta – Sotapäiväkirjat

Astrid Lindgrenin lastenkirjat tuntevat kaikki. Aikuisen Astridin arjen kohtaa sotapäiväkirjoissa, jotka on kirjoitettu vuosina 1939–1945 mu...