Punavöiden lännentarinoiden ytimessä ovat aseet ja ampumataidot. Itse Punavyö oli Tombstonen nopein pistoolimies ja ampui lonkalta herttaässään kymmenen metrin päästä. Myös Punavyön apurit Pete Menken ja Dick Hill olivat kuuluisia aseenkäsittelytaidoistaan. Punavyön sanoin: ”Pete Menken on pohjoisen pallonpuoliskon ehdottomasti paras ampuja, ja jos Valkoisilla vuorilla on vielä jäljellä apasseja, niin se ei ole ainakaan Dick Hillin vika.” Punavöissä niin kuin ylipäätään oikeudenkäytön villissä lännessä riita-asiat ratkottiin useimmiten asein. Seikkailuromaaneissa hyvät erottaa helposti pahoista toisin kuin tosielämässä, ja hyvät selviävät yhteenotoista yleensä ehjin nahoin.
Pete Menken ja Dick Hill eivät olleet Punavöissä mukana alusta asti, mutta toivat tullessaan tarpeellisen kevennyksen tarinoihin. Pete oli asekauppias ja Dick myi kirjoja, joiden huomoristisista nimistä saatiin toistuvaa hupia tekstiä elävöittämään: ”Orpopoikana maailmalla eli Ahkeruus kovankin onnen voittaa”, ”Kohtalokas kateellisuus eli Miksi nälvijä kuoli” ja ”Alhaiso näkee kerrankin todelliset kasvonsa eli Pete peilin edessä”. Hatusta heitetyt kirjannimet ja niiden ainaisen epäsopivat eli-rinnastukset huvittivat ainakin varhaisteiniä tavattomasti.
Tombstonen kuuluisin tulitaistelu
Tombstone oli tunnettu ammuskeluistaan, mutta parhaiten muistetaan elokuvistakin tuttu O.K. Corralin tulitaistelu. Hyvin dokumentoidussa taistelussa sheriffi Virgil Earp apulaistensa Wyatt ja Morgan Earpin sekä Doc Hollidayn kanssa voittivat lainsuojattomat Clantonin ja McLauryn veljekset. O.K. Corralin taistelua näytellään parin tunnin välein aidoilla tai ainakin melkein aidoilla tapahtumapaikoilla. Tapahtumaa on käsitelty paljon kirjallisuudessa ja elokuvissa. Earpit olivat tarinan hyviksiä, ja vastapuolen pahiksien katsottiin saaneen ansionsa mukaan. Tarinaa ei kuitenkaan tarvitse kovin paljon pöyhiä, kun mustavalkoisuus muuttuu harmaan sävyiksi. Villissä lännessä niin sheriffit kuin muutkin horjahtelevat usein lain molemmille puolille.
Aidon näköiset lännen sankarit kulkevat Tombstonen kaduilla ja näyttelevät kaupungin historiaa. Alkuperäinen O.K. Corralin tulitaistelu käytiin 26. lokakuuta 1881.
O.K. Corralin taistelussa kuolivat Billy Clanton sekä Frank ja Tom McLaury. He makaavat edelleen kaupungin vieressä sijaitsevalla Boothillin hautausmaalla. Nimensä Boothill on tarinan mukaan saanut siitä, että useimmat sinne haudatut kuolivat saappaat jalassa – niin myös Clanton ja McLauryn veljekset. Vihanpito lainsuojattomien ja Earpien kesken alkoi ennen O.K. Corralin välienselvittelyä ja jatkui sen jälkeenkin. Sekä Virgil että Morgan Earp joutuivat seuraavan vuoden aikana sala-ampujan uhreiksi. Saapaskukkulalle päätyivät myös monet muut kaupungin nuoretmiehet muistokirjoituksenaan ”ammuttu Tombstonen kaduilla”.
Boothillin hautausmaalla tunnelma on kuin lännen elokuvissa, niin uskomattomia ovat muistotekstit. Kuvassa O.K. Corralin taistelussa ammuttujen haudat ja vahingossa 1882 hirtetyn George Johnsonin hauta. Monien nimien kohdalla lukee lakonisesti ”murdered”.
Naljailua ampumisen lomassa
Punavöissä samoin kuin lännen elokuvissa hyvät ja pahat ovat helposti tunnistettavissa, mutta tosielämässä katutaisteluiden syyttömien ja syyllisten selvittämiseksi tarvittaisiin selvänäkijää tai ainakin jotakuta Pete Menkenin lukuisista tädeistä, joilla oli yleensä vastaus kaikkeen.
─ Puhuttiin Griffinissä selvänäkijöistä, vaikka en minä ainakaan usko niihin. Humpuukia se vaan on. Minulla on Minnesotassa täti ─
─ Niitä on nyt minun laskujeni mukaan neljäkymmentä! keskeytti Dick.
─ Mitä on neljäkymmentä? Pete ihmetteli.
─ Sinun tätejäsi! Dick vastasi.
Pete oli jo vähällä tulistua, mutta hillitsi kuitenkin itsensä ja kertoi rauhallisesti:
─ Tätini Teolinda oli tunnettu selvänäkijä. Siitä oli eniten haittaa herttaiselle Hermanille, joka oli hänen miehensä, sillä heti kun Hermanin alkoi tehdä mieli saluunaan, niin täti selvänäki mieliteon ja takavarikoi tylysti Hermanin housut.
Peten ja Dickin humoristiset naljailut ja niiden toistuvat aiheet ovat Punavöiden suola.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti