keskiviikko 18. elokuuta 2021

Jäähyväiset aseille – ja ensimmäisille vaimoille

Hemingway tuli ensi kertaa Key Westiin 1928. Ensimmäisellä kolmen viikon vierailullaan kirjailija viimeisteli romaaninsa Jäähyväiset aseille, jossa hän hyödynsi kokemuksiaan ensimmäisen maailmansodan Italiassa. Key Westiä oli kuuleman mukaan hänelle suositellut kirjailijakollega John Dos Passos, joka toimi Hemingwayn tavoin vapaaehtoisena ambulanssimiehenä Italiassa.


Hemingway viimeisteli Jäähyväiset aseille -romaaninsa ensimmäisellä Key Westin vierailullaan. Kirjoitustyön hän teki tilapäisasunnossa eikä omassa talossaan, jossa romaani kuitenkin näyttää olevan kirjoituskoneessa juuri tekeillä.

Muuttaessaan Key Westiin Hemingway oli hiljattain eronnut ensimmäisestä vaimostaan Hadley Richardsonista ja mennyt saman tien naimisiin varakkaan muotitoimittajan Pauline Pfeifferin eli vaimo numero kakkosen kanssa. Pfeifferin setä itse asiassa rahoitti pariskunnan Key Westin talon Whitehead Streetillä.

Nuo joutilaat naiset kahviloissaan
Avioitumisissa Hemingway piti yleensäkin reipasta tahtia. Uusi puoliso odotti jo kynnyksellä, ennen kuin ero entisestä oli selvä. Hadley Richardsonin kolme seuraajaa olivat kaikki toimittajia ja varsin itsellisiä ammattilaisia. Kuitenkaan Hemingwayn romaanien naiset – joille puolisoiden on katsottu antaneen piirteitä – eivät useinkaan tee mitään muuta kuin odottavat kahvilassa tai hotellihuoneessa, että päähenkilö lopettaa joka-aamuisen kirjoitusrupeamansa. Romaanien naisia seuraa kirjailijan machonkatse.

Suorimmin ensimmäisiin avioliittoihin viittaavat kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistut Nuoruuteni Pariisi, Saaret ja virta sekä Käärme paratiisissa. Katuvat maininnat näyttävät romaaneissa useimmiten liittyvän ensimmäisen avioliiton särkymiseen. Näin kirjailija suree syrjähyppyään Pfeifferin kanssa Nuoruuteni Pariisissa: ”Kun taas näin vaimoni seisovan kiskojen vierellä junan lipuessa tukkipinojen ohi asemalle, toivoin että olisin mieluummin kuollut kuin rakastanut jotakuta muuta.”

Elämän kolme Pilaria
Machoilu leimasi paitsi romaaneita myös elävää elämää: härkätaisteluita, nyrkkeilyotteluja, metsästystä ja syvänmerenkalastusta. Key Westissä Hemingwayn ympärille kerääntyi kalastusporukka, jonka kanssa hän kiersi Kuuban ja Floridan vesiä pyytämässä miekkakaloja, marliineja ja tonnikaloja. Juuri tämä samainen seurue antoi Hemingwaylle tutun lempinimen Papa. Tiheätunnelmaisista pyyntikuvauksista tunnetuin on tietysti Vanhus ja meri, mutta kalaa pyydystetään myös Kirjavassa satamassa ja monissa muissa romaaneissa.

Hemingway osti 1934 tukevan 12-metrisen kalastusveneen, jonka nimesi Pilariksi. Pilar on myös Espanjan sisällissotaa kuvaavan Kenelle kellot soivat -romaanin keskushenkilön nimi ja Key Westin ajan vaimon Pauline Pfeifferin lempinimi.



Hemingwayn talon tuntumassa on Yhdysvaltojen eteläisin kolkka maamerkkeineen. Kuuba on 160 kilometrin päässä Key Westistä, mutta Harry Morgania siteeraten ”älkää antako kenenkään uskotella itsellenne, ettei Havannan ja Key Westin välillä olisi runsaasti vettä”.

Key Westissä Hemingway tapasi myös kolmannen vaimonsa, maineikkaan kirjeenvaihtajan Martha Gellhornin. Suhteesta on tehty elokuva Hemingway & Gellhorn, jonka avauskohtaus kuvaa pariskunnan ensi tapaamista Hemingwayn kantakapakassa Sloppy Joen baarissa. Sloppy Joe’s on edelleen toiminnassa, nykyisin pääkatu Duval Streetillä.

Uuden avioeron ja uuden avioliiton lähestyessä Hemingway muutti Key Westin talosta Kuubaan vuonna 1939. Pauline Pfeiffer asui talossa kuolemaansa asti vuoteen 1951.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ja nyt jotain ihan muuta – Sotapäiväkirjat

Astrid Lindgrenin lastenkirjat tuntevat kaikki. Aikuisen Astridin arjen kohtaa sotapäiväkirjoissa, jotka on kirjoitettu vuosina 1939–1945 mu...