Hemingwayn talo suljetaan viideltä, joten sinne on mentävä hyvissä ajoin. Viehättävintä paikassa oli taloa ympäröivä terassi ja eksoottinen puutarha.
Hulppeat olot
Vaalea siirtomaatyylinen kaksikerroksinen rakennus on vehreän trooppisen puutarhan keskellä. Toista kerrosta kiertää yltympäri leveä terassi – hieno oleskelutila, miksihän näitä ei näe meillä? Talon sisustuksessa on näyttämöllepanon tuntua, mutta kyllä käsikirjoitus kirjoituskoneessa silti säväyttää. Kirjailijan Key Westin ajan valokuvia ja esineistöä on esillä runsaasti.
Talon pihassa on 18 metrin uima-allas. Työ jouduttiin tekemään ilman koneita mies ja lapio
Hemingway menestyi taloudellisesti, ja Pauline Pfeiffer toi mukavasti varoja yhteiseen pesään. Asujat eivät selvästikään kuuluneet Kirjavan sataman have-notsien joukkoon.
Hemingway asui Key Westin talossa koko 30-luvun työkeikkoja lukuun ottamatta. Hän kirjoitti siellä Kirjavan sataman, Afrikan vihreät kunnaat, Kilimandjaron lumet ja postuumisti ilmestyneen Saaret ja virta -romaanin. Näistä vain Kirjava satama sijoittuu Key Westiin, ja se on ylipäätään Hemingwayn harvoja Yhdysvaltoihin sijoittuvia romaaneja.
Kirjava sataman nimi on To Have and Have Not
Kirjavan sataman päähenkilö Harry Morgan on merkillinen hahmo. Tulkitsijat ovat kiistelleet, onko Morgan sankari vai antisankari. Mies salakuljettaa viinaa ja ihmisiä, huijaa ja tulee huijatuksi, murhaa ja tulee murhatuksi. Jotain tyypillisesti hemingwayläistä sankaria Morganissa kuitenkin on. Poikkeaako hän lopulta kovin paljoa aatteellisesti kultivoituneesta seuraajastaan Robert Jordanista, Kenelle kellot soivat -romaanin päähenkilöstä?
Olennaisen näkökulman antaa romaanin alkuperäinen nimi To Have and Have Not, joka viittaa lama-aikana kärjistyneisiin toimeentulo-ongelmiin ja niiden moraalisiin seurauksiin. Yhteiskunnalliseen taustavireeseen lienevät vaikuttaneet myös kirjailijan tuon ajan Espanjan-matkat ja vahvat tasavaltalaissympatiat.
Romaani sai ilmestyessään ristiriitaisen vastaanoton. Morgania kummasteltiin, romaanin rakennetta pidettiin hajanaisena ja moraaliakin arveluttavana. Suoranaisen tyrmäyksen kirja sai New York Timesissa: ”Hemingwayn ansiot kirjailijana olisivat suuremmat, jos romaani olisi jäänyt julkaisematta.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti