torstai 20. tammikuuta 2022

Kaaos Kaanaassa, hiljaista Kapernaumissa

Kolmantena päivänä lähdin Nasaretista katsomaan, miten häät näkyvät nykyisin Kaanaassa. Hääväki oli poissa, mutta liikenne kapeilla kaduilla oli silti aivan tukossa. Navigaattorin arvioimat ajoajat moninkertaistuvat, kun pääosa matkanteosta kului jonoissa.

Hääviiniä Kaanaan väki ei ollut unohtanut, vaan joka marketti ja kioski myi Cana Wedding Wine -pulloja. Veden muuttaminen viiniksi Kaanaan häissä oli Johanneksen mukaan Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko. Hän muutti kuusi 2–3 metreteksen eli 40 litran vesiastiaa viiniksi, mikä teki – Jyrki Korpuan laskujen mukaan – 480–720 litraa ruokajuomaa jo nautittujen viinien jatkoksi. Reilut tarjoilut siis.

Kaanaasta matka jatkui kohti Gennesaretinjärveä. Maisema muuttui kumpuilevaksi, liikenne hiljeni, ja asutusta ei juuri vehreillä mäenrinteillä näkynyt. Tienviitat kertoivat, että parinkymmenen kilometrin päässä olivat jo Golanin kukkulat ja Syyrian raja. Itse Gennesaretinjärvi lepäsi ilta-auringon valossa rauhallisena kuin kotoinen mökkijärvi, tosin sieltä puuttuu ortodoksikirkko katettuine käytävineen.
Kirkkoja ei evankeliumien tapahtumapaikoilta puutu. Itse Kapernaumista jäljellä ovat vain rauniot: ”Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka!” Jeesuksen kerrotaan näin ennustaneen Kapernaumin synkän tulevaisuuden.

Kapernaumin kaupungin rauniot ovat myös Gennesaretin rannalla, itse asiassa puoliksi vedessä. Jeesus vietti kirjoitusten mukaan paljon aikaa Kapernaumissa ja saarnasi sen synagogassa, jonka paikalle rakennetun uuden synagogan pylväskäytävä on edelleen pystyssä. Pietari ja muutamat muutkin kirjoituksista tutut oppilaat olivat kotoisin Kapernaumista. Pietarin kotitalo on kaivauksissa paikannettu ja raivattukin, ja sen suojaksi on rakennettu kirkko. Illan pimetessä oli hauska katsella vastarannalle, jossa tuikkivat Magdalan valot. Magdala on myös Gennesaretin rannalla, vain kymmenkunta kilometriä Kapernaumista. Sieltä oli kotoisin monia kirjailijoita kiehtonut Magdalan Maria eli Maria Magdaleena.
Järvimaisemaa katsellessa alkoi hahmottua, miksi Gennesaret ja kalastajat veneineen ovat niin tärkeitä ajanlaskun alussa. Veneellä pääsi kätevästi kaupungista toiseen. – Järven nimi muuten vaihtelee teksteissä häiritsevästi. Se on milloin Gennesaretinjärvi, milloin Galileanjärvi tai -meri, milloin Tiberiaanjärvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ja nyt jotain ihan muuta – Sotapäiväkirjat

Astrid Lindgrenin lastenkirjat tuntevat kaikki. Aikuisen Astridin arjen kohtaa sotapäiväkirjoissa, jotka on kirjoitettu vuosina 1939–1945 mu...