sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Kafka-kierrokselle keskusaukiolta

Vanhakaupunki Staré Město ympäröi juutalaiskaupungiosa Josefovia. Melkein kaikki Kafka-kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Synnyinkodin portilla
Vanhankaupungin keskusaukio Staroměstské námestí on hyvä lähtöpiste Kafka-kierrokselle, sillä kirjailijan kaikki lapsuudenkodit sijaitsevat sen tuntumassa. Synnyinkodista osoitteessa U radnice 5 on jäljellä vain portti, mutta talon kulmassa on korkokuva kirjailijan kasvoista.

Vastapäätä synnyinkotia on Kafka-näyttely, joka kuvaa hänen kirjojensa maailmaa, ei niinkään henkilöhistoriaa. Maaliskuussa olin ainoa asiakas enkä minäkään onnistunut tavoittamaan näyttelyn ideaa. Näyttelyn sisäänkäynnin edustalla istuu Lukija nojatuolissa, Jaroslav Rónan mahtipontinen veistos. Nappasin siitä kuvan, vaikka se ei suosikkeihini kuulukaan.


Kafkan synnyinkoti on pari kadunkulmaa vanhankaupungin keskusaukiolta. Vastapäätä synnyinkotia on istuu Rónan Lukija nojatuolissa. Lukeekohan Muodonmuutosta vai Oikeusjuttua?

Lähistöllä Espanjalaisen synagogan vieressä on toinen tunnettu Jaroslav Rónan veistos. Veistoksen pienempi pukumies istuu isomman, päättömän pukumiehen olkapäillä. Veistos liittyy Kafkan ensimmäiseen julkaistuun novelliin Erään taistelun kuvaus. Tästäkään veistoksesta en ole oppinut pitämään, vaikka koetin luoda suhdetta siihen lukemalla novellin. Se vain ei puhuttele, vaikka yhteyden Kafkan maailmaan tunnistaakin.

Sen sijaan minua miellytti kovasti Kafkan pää, David Černýn 11 metriä korkea ja 39 tonnia painava teos. Muodonmuutosta mukaillen se rakentuu jatkuvasti uudeksi, kun sen 42 teräslevykerrosta liikkuvat itsenäisesti. Černýn kädenjälkeä ovat myös Kafka-museon edustan parimetriset pronssimiehet, jotka pissaavat Tšekin valtion muotoiseen vesialtaaseen. David Černý on vaikuttava mutta samaan aikaan hauska.



Prahan suuret miehet Jaroslav Róna ja David Černý ovat molemmat tehneet tulkintansa Kafkasta. Černýn massiivinen Kafkan teräspää on Quadrion ostoskeskuksen edessä.

Kafkan synnyinkodista on lyhyt kävelymatka perheen muille asuinpaikoille. Ne kaikki sijaitsivat keskusaukion laidalla tai lähellä sitä. Kuusivuotiaasta Franz perheineen asui näyttävästi koristellussa Minuuttitalossa, joka on ihan Raatihuoneen vieressä. Franzin ensimmäinen koulu Deutsche Knabenschule oli aukion laidan Kinsky-palatsissa, ja isä Kafkalla oli myöhemmin liikekin samassa rakennuksessa. Nykyisin Kinsky-palatsi on Kansallisgalleriana. Kirjailijan koti- ja koulumatkat ehtii hyvin kulkea yhden päivän aikana ja vielä poiketa Karolinumin yliopistorakennustakin katsomassa.

Kafka itsekin totesi vanhastakaupungista: ”Minun koko elämäni on rajattu tämän pienen piirin sisälle”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ja nyt jotain ihan muuta – Sotapäiväkirjat

Astrid Lindgrenin lastenkirjat tuntevat kaikki. Aikuisen Astridin arjen kohtaa sotapäiväkirjoissa, jotka on kirjoitettu vuosina 1939–1945 mu...