Kuka Franz Kafka?
• 3.7.1883–3.6.1924
• Juutalaisen kauppiasperheen esikoispoika
• Äidinkieli saksa
• Oikeustieteen tohtori
• Työura vakuutusjuristina
• Useimmat teokset julkaistu kuoleman jälkeen
• Romaaneja: Oikeusjuttu, Linna, Amerikka
• Novelleja: Muodonmuutos, Maalaislääkäri, Tuomio
Juuri ennen koronasulkua tein Kafka-matkan Prahaan. Paluu oli 12. maaliskuuta, jonka jälkeen Tšekki sulkikin rajansa. Matkaa varten luin uudelleen Oikeusjutun ja Muodonmuutoksen.
Ihmisestä syöpäläiseksi
Mitä tulee ensiksi mieleen Kafkasta? Minulle pysyvimmän muistijäljen ovat jättäneet Muodonmuutoksen ja Oikeusjutun ensimmäiset
virkkeet.
"Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi."
Gregorin muodonmuutos ihmisestä syöpäläiseksi avaa tulkintalinjoja. Kuvaako se kirjailijan sisäistä todellisuutta? Vierauden kokemusta ja jopa itseinhoa, joka saa ilmiasun surrealistisesta kuvasta. Vai onko se työuupuneen kirjailijan painajaisuni höystettynä mustalla huumorilla?
Entä jos kyse onkin ulkopuolisen katseesta? Ilmentääkö syöpäläiseksi muuttuminen autoritaarisen isän suhdetta lapseensa vai yleisemmin yhteisön ylenkatsetta? Prahassakin juutalaista vähemmistöä karsastettiin, mihin saa oikeutuksen karsimalla kanssaeläjistä inhimilliset piirteet.
Vanha hautausmaa ja juutalaisten ahtaat rajat
Juutalaisvastaisuus ei noussut natsiajan Euroopassa tyhjästä, vaan se rajoitti monin tavoin myös vuosisadan vaihteen Prahassa juutalaisten elämää. Kirjailija ja hänen vanhempansa eivät joutuneet kokemaan natsien juutalaisvainoja, sillä Franz kuoli vuonna 1924 ja vanhemmat 1930-luvun alussa. Sen sijaan Franzin kolme sisarta Valli, Elli ja Ottla kuolivat kaikki keskitysleirillä.
Juutalaisten elämän ahtaus saa havainnollisen ilmiasun Prahan vanhalla juutalaisella hautausmaalla. Hautakiviä on vieri vieressä sikin sokin kahdessatoista kerroksessa, koska juutalaisia ei saanut haudata muualle eikä heidän annettu myöskään ostaa lisämaata.
Vieraus ja vaaranuhka lienee kirjoitettu juutalaisten perimään.
Vanha juutalainen hautausmaa on vaikuttava kohde. Klausen-synagogan ikkunasta avautuvaa näkymää voi katsoa kuvana Prahan juutalaisten historiasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti